Optimal velfærd hos kalve

Optimal velfærd hos kalve - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er at evaluere og dokumentere effekten af forskellige eksisterende tiltag på velfærd og produktivitet hos små kalve og slagtekalve.

Der gennemføres tre aktiviteter:

• Opfyldelse af kalvenes suttebehov: det undersøges, hvilke løsninger der i praksis anvendes, i hvilket omfang de opfylder suttebehovet og hvad kan gøres for at forbedre opfyldelse af kalvenes suttebehov.

• Hudpleje: Muligheder, fordele og ulemper ved nuværende og potentielle løsninger til hudpleje hos kalve, herunder de dyrevelfærdsmæssige effekter, holdbarheden af børsterne og økonomien.

• Parvis opstaldning: Indsamling af viden og opstilling af vejledning om denne opstaldningsform hos mælkeproducenter, der anvender eller vil anvende parvis opstaldning.

Afprøvning af parvis opstaldning i 1-2 slagtekalvebesætninger, hvor denne opstaldningsform sammenlignes med besætningernes normale praksis. Det forventes, at effekten af den opsamlede viden vil føre til forbedringer i både stald og management og dermed forbedret dyrevelfærd i en række besætninger.

Anbefalinger for at sikre kalvenes suttebehov
Kalve har en naturlig trang til at sutte i forbindelse med mælkeoptagelsen. Denne trang kan opfyldes hvis kalvene bagefter kan sutte på en narresut. Men det er bedre hvis de drikker mælken via en kunstig patte. Det viser en undersøgelse fra SEGES.
Også kalve har god gavn af kobørster. Læs mere om de mange fordele, som kalve i grupper opnår ved at have adgang til en børste.
Sådan opsætter du kalvebørster til kalves hudpleje
Fra 2022 bliver det er krav at gruppeopstaldede kalve skal have adgang til kalvebørster for at sikre god hudpleje. Børsterne er heldigvis nemme at rengøre. Det viser en undersøgelse fra SEGES.
Gruppeopstaldning af kalve virker bedst hvis grupperne er små og mælken tildeles via en sut
Gode erfaringer med par- og gruppevis opstaldning af kalvene fra 7 dage
Anbefalinger til parvis opstaldning
Bedre sundhed, trivsel og tilvækst hos kalvene. Sådan oplever otte konventionelle mælkeproducenter opstaldning af kalvene i par eller grupper fra 7 dages-alderen. Læs her hvordan de
Nyere forskning viser, at kalve opstaldet i små grupper med god adskillelse til nabokalve, klarer sig lige så godt mod sygdom som enkeltopstaldede kalve. Samtidig får kalvene glæde af den øgede socialisering, når de skal videre i produktionssystemet.
Interview med Christian Lund og Pernille Fraahs - bagt i LandbrugsAvisen den 8. februar 2020
Informationsmøde med Dyrenes Beskyttelse om projektet den 8. juni 2020

© 2021 - SEGES Projektsitet